300 jaar Vrede van Utrecht

Van 15 juni tot 1 september 2013 heb ik samen met Cisca Jager een tentoonstelling georganiseerd in het Slot Zeist. Het thema was de viering van 300 jaar Vrede van Utrecht. Tevens namen wij zelf deel aan deze tentoonstelling.

In deze tentoonstelling hebben 29 Zeister kunstenaars van Beeldendekunstgroep MIK, de kunst van het vrede sluiten en de kunst van het onderhandelen weten te verwoorden in zeer uiteenlopende en interessante kunstvormen, zoals schilderijen, beelden, sieraden, keramiek, porselein, etc. Daarnaast hebben 29 dichters zich laten inspireren door de Vrede van Utrecht en het kunstwerk van de kunstenaar waaraan zij werden gekoppeld.

Deze combinatie heeft een veelbelovende tentoonstelling gebracht. Van deze tentoonstelling was in het Zeister Slot een boekje verkrijgbaar als naslagwerk van de getoonde werken met een korte uitleg van de gedachte achter het kunstwerk en het bijbehorende gedicht.

Mijn geëxposeerde werk heeft de naam ‘Compromis’ (140 x 140 cm).

Met het schilderij ‘Compromis’ wil ik de totstandkoming van de Vrede van Utrecht in 1713 weergeven. Een opbloeiende tijd voor Utrecht waar met de vertegenwoordigers der landen, de komst van het vernuft, decadentie en commercie een grote rol speelden. De toenmalige 6 landen die de Vrede in 1713 tekende, te weten Engeland, Pruisen, Frankrijk, de Republiek, Savoye en Spanje, zijn in mijn schilderij weergegeven als pionnen in goud-, zilver-, brons- en grijstinten, waarbij de vrede wordt bedongen op het schaakveld. Deze glanstinten geven de bloei en decadentie van die tijd weer. De hamer zorgt voor de totstandkoming van het compromis dat een jaar heeft moeten duren. De koning draagt de vlag van Frankrijk, de koningin van Engeland, de bisschop/loper van Spanje, de toren van Pruisen, de pion van Savoye en het paard van de Republiek (Nederland). De Republiek beaamt geen glans. Zij moest als enige land inleveren, vandaar dat het paard mat is. Op de achtergrond vertoont zich de wereldbol, Europa en zijn koloniën, waar uiteindelijk de strijd allemaal om is begonnen.

Terug naar projecten