Spoortunnel Alkmaar wordt kunstwerk !

Vanaf zaterdag 19 januari 2013 is de spoortunnel op station Alkmaar een kunstwerk rijker. In opdracht van ProRail heb ik een kunstwerk van in totaal 50 meter; 2 kunstwerken van 20 meter aan het eind van beide kanten van de tunnel en 5 staande kunstwerken in het begin van de tunnel. Met het kunstwerk hopen ProRail en ik dat het voor reizigers prettiger wordt om door de tunnel te lopen.

 

Voetgangerstunnel, de Bollenvelden van het Station Alkmaar

Voor het kunstwerk heb ik me laten inspireren door de bollenvelden van Alkmaar en omgeving.

Elk jaar zullen na de winter de tulpen hun kopjes weer boven de grond steken, doordat het zonnetje haar warmte laat stralen over het Noord-Hollandse landschap. Binnen de kortste keren verandert het groene landschap in een gekleurde lappendeken. Van diep rood en felgeel tot bijna zwart. Tulpen zijn er in alle kleuren en soorten! Al fietsend door het polderlandschap rond Alkmaar kan men optimaal genieten van de geuren en kleuren van de tulpen en hyacintenvelden. Dit trekt veel publiek naar Alkmaar en omgeving.

 

Deze slideshow vereist JavaScript.

Aangezien de bollenvelden niet het hele jaar te bezichtigen zijn, heb ik ervoor gekozen om ze permanent in het station te maken. Zo hoeft het publiek niet te wachten op de natuur, die zich niet laat sturen en men afhankelijk van het weer alleen vanaf half april tot medio mei kan genieten van de bollenvelden.

Soort kunstwerk:

Het kunstwerk is gemaakt op staalplaten, zodat het bestand is tegen kou en warmte en de verf is beschermd met een speciale coating, voor een lange levensduur. Het kunstwerk is een mix van verf, materialen en kleurverloop.

 

De bollenvelden zijn als strakke lijnen in het kunstwerk verwoord en vertegenwoordigen daarmee gelijk de snelheid van de treinen, waarmee het publiek zich kan verplaatsen door Nederland.

De tulpen zijn in alle kleuren geschilderd, sommige verfraaid, waardoor werkelijk en onwerkelijk tegenover elkaar staan.

De poserende tulpen staan model voor hun soort en diversiteit en laten zich van hun beste kant zien!!

 

 

Terug naar projecten >>