Spoortunnel Driebergen-Zeist wordt kunstwerk

Spoortunnel Driebergen-Zeist wordt kunstwerk. Vanaf zaterdag 16 april 2011 is de spoortunnel op station Driebergen-Zeist een kunstwerk rijker. In opdracht van ProRail heb ik een schilderij van 40 meter gemaakt, 20 meter aan beide kanten van de tunnel. Met het kunstwerk hopen ProRail en ik dat het voor reizigers prettiger wordt om door de tunnel, de verbinding tussen Driebergen en Zeist, te lopen.

Voetgangerstunnel, de Sprengen van Station Driebergen-Zeist

Ik heb mij voor het kunstwerk laten inspireren door het natuurgebied van ‘De Stichtse Lustwarande’,  een gordel van meer dan 100 landgoederen en buitenplaatsen langs de zuidwestflank van de Utrechtse Heuvelrug. Kenmerkend zijn de fraaie huizen, vijvers en tuinen in Engelse landschapsstijl en imposante parkbossen.

Deze landgoederen en buitenplaatsen liggen in het overgangsgebied tussen de ‘hoge’ Heuvelrug, met relatief droge beboste zandgronden en het ‘lage’ Kromme Rijngebied met weilanden, bestaande uit natte kleigronden. Ze functioneren als ecologische verbindingszones. Voor de Stichtse Lustwarande was de aanwezigheid van sprengen van groot belang. Deze kunstmatige beken werden gegraven in de richting van bronnen op de Heuvelrug. Dit water voedde de vijvers op de buitenplaatsen. De vijvers vormen een uitstekend leefgebied voor vissen, kikkers, padden en ringslangen.

De schoonheid van deze natuur heb ik verwoord in een 40 meter lange muurschildering voor de voetgangerstunnel. Net als de sprengen creëert de tunnel een kunstmatige verbinding. De ondergrondse tunnel is de waterloop en verbindt Driebergen met Zeist en neemt de reiziger mee naar de vijvers, waar waterlelies en kleurrijke vissen te zien zijn. De illustratieve prints op de vissen brengt de Engelse (landschaps)stijl terug. De meeste vissen zwemmen in de looprichting mee en zijn ook voelbaar, zodat men nog dichter bij de natuur komt te staan.

 

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Soort kunstwerk:

Ik heb het kunstwerk gemaakt op staalplaat, zodat het bestand is tegen kou en warmte en de verf is beschermd met een speciale coating, voor een lange levensduur.

Door het gebruik van losse compartimenten, is het kunstwerk ook te ‘verhuizen’ bij een toekomstige renovatie van het stationsgebied.

Het kunstwerk is een mix van verf, materialen en kleurverloop, waarbij werkelijk en onwerkelijk tegenover elkaar staan.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Terug naar projecten