Project  Prorail voetgangerstunnel Station Driebergen-Zeist

 

Het project is opgeleverd.Vanaf zaterdag 16 april is de spoortunnel op station Driebergen-Zeist een kunstwerk rijker. In opdracht van ProRail maakte de Debby een schilderij van 40 meter, 20 meter aan beide kanten van de tunnel. Met het kunstwerk hopen ProRail en Debby dat het voor reizigers prettiger wordt om door de tunnel, de verbinding tussen Driebergen en Zeist, te lopen.

Voetgangerstunnel, de Sprengen van Station Driebergen-Zeist
Debby heeft zich voor het kunstwerk laten inspireren door het natuurgebied van ‘De Stichtse Lustwarande’, een gordel van meer dan 100 landgoederen en buitenplaatsen langs de zuidwestflank van de Utrechtse Heuvelrug. Kenmerkend zijn de fraaie huizen, vijvers en tuinen in Engelse landschapsstijl en imposante parkbossen.

Deze landgoederen en buitenplaatsen liggen in het overgangsgebied tussen de ‘hoge’ Heuvelrug, met relatief droge beboste zandgronden en het ‘lage’ Kromme Rijngebied met weilanden, bestaande uit natte kleigronden. Ze functioneren als ecologische verbindingszones. Voor de Stichtse Lustwarande was de aanwezigheid van sprengen van groot belang. Deze kunstmatige beken werden gegraven in de richting van bronnen op de Heuvelrug. Dit water voedde de vijvers op de buitenplaatsen. De vijvers vormen een uitstekend leefgebied voor vissen, kikkers, padden en ringslangen.

De schoonheid van deze natuur heeft Debby verwoord in een 40 meter lange muurschildering voor de voetgangerstunnel. Net als de sprengen creëert de tunnel een kunstmatige verbinding. De ondergrondse tunnel is de waterloop en verbindt Driebergen met Zeist en neemt de reiziger mee naar de vijvers, waar waterlelies en kleurrijke vissen te zien zijn. De illustratieve prints op de vissen brengt de Engelse (landschaps)stijl terug. De meeste vissen zwemmen in de looprichting mee en zijn ook voelbaar, zodat men nog dichter bij de natuur komt te staan.

Soort kunstwerk:
Debby heeft het kunstwerk gemaakt op staalplaat, zodat het bestand is tegen kou en warmte en de verf is beschermd met een speciale coating, voor een lange levensduur.
Door het gebruik van losse compartimenten, is het kunstwerk ook te ‘verhuizen’ bij een toekomstige renovatie van het stationsgebied.

Het kunstwerk is een mix van verf, materialen en kleurverloop, waarbij werkelijk en onwerkelijk tegenover elkaar staan.

Last update 30-05-2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s